NSW och Queensland

Det är enkelt att resa med barn!

NSW och Queensland

Sydney

Jag tycker att Sydney en av världens vackraste städer, den ligger där omringad av blått vatten med stränder, öar och parker. Det är väldigt enkelt att promenera runt i citykärnan med en vagn. I Darling Harbour finns massor av restauranger precis vid vattnet, IMAX bio mm. The Rocks som är en historisk del av staden är också ett bra område att gå runt i. Det finns en hel del små mysiga affärer och restauranger och det ligger precis bredvid Harbour Bridge ifall man vill gå ut en bit på den eller om man är riktigt modig kanske klättra upp på den :). På vissa ställen i The Rocks är det väldigt fin utsikt över Circular Quay där ifrån går färjorna ut till öarna runt omkring. Områdena Surry Hills och Darlinghurst är också mysiga att gå runt i. Ett ställe som verkligen är värt ett besök är Royal Botanic Gardens. Trädgårdarna är väldigt välskötta och man kan se en del djur här som olika fåglar (t ex färggranna parakiter) och stora fladdermöss som hänger i klungor i träden. Det finns även en restaurang i parken och en utomhus bio. Det är en vacker utsikt över Sydney Opera House och Harbour Bridge från vissa ställen i parken.

Australien-Sydney

Sydney har väldigt mycket bra restauranger och det mesta vi har ätit där var väldigt bra men det är även en ganska dyr stad. Om man vill komma undan lite billigare ibland kan jag rekommendera att gå och äta i Chinatown. Där går det att hitta mycket billiga restauranger med bra mat.

När vi var i Sydney gjorde vi flera olika små utflykter i staden och i närområdet. Vi tog bussen till Bondi Beach en dag och där gick vi omkring och tittade, åt lunch och var på stranden. Det var en bildskön och perfekt strand men när vi väl skulle i och bada var det riktigt kallt i vattnet och då var vi ändå där i december! Vi har tagit färjan från Circular Quay till både Manly och Taronga Zoo. Manly var en väldigt charmig ö med flera bra stränder om man vill bada. Vattnet var bra mycket varmare där än vid Bondi Beach så vattentemperaturen beror troligtvis på hur strömmarna går. Taronga Zoo var ett bra zoo för barn med mycket olika sorters djur att titta på och en fantastisk utsikt över Sydney.

Australien-Sydney

En annan utflykt vi gjorde var till Blue Mountains som är en bergskedja ca 50 kilometer från Sydney. Bergen där ser blå ut pga. dimma från olja som utsöndras från eukalyptus träden där. Vi valde att ta en arrangerad bussresa dit med flera olika stopp (det här var när vi var i Australien utan barn men det här är helt klart en bra utflykt för barn också). Vårt första stopp var på Featherdale Wildlife Park. Där kan man om man vill få hålla i en orm, klappa koalor och kängurur och se en del andra Australiensiska djur. Det var en väldigt bra djurpark där djuren verkade må mycket bra och det var inte så mycket besökare där heller. Ett väldigt trevligt ställe att åka till med barn.

Australien-Blue mountains-Three sisters

På bussturen vidare till Blue Mountains fanns mycket att se och underbar natur. Vid Blue Mountains såg vi ”The Three sisters” det är en känd och väldigt ovanlig bergs formation. Sen kan man ta den natursköna skywayen, linbanan, tåget eller helt enkelt promenera ner i skogen. Vi gjorde en kombination och tog järnvägen ner i skogen, gick en fin promenad där och linbanan upp igen. På vägen tillbaka till Sydney åkte vi buss först. Sen när vi kom till Parramatta River åkte vi båt till Darling Harbour och det var även en fantastisk vy över Sydney från det hållet också.

Australien-Sydney

Om du kommer till Sydney med flyg till Sydney Airport finns en del alternativ på att ta sig till staden. Vi har både testat att ta en shuttle bil vilket fungerade mycket bra. Det finns även tåg som är lite billigare och tar omkring 15 minuter in till stadskärnan. Så båda alternativen fungerade väldigt bra.

Vi har även hämtat upp en hyrbil i Sydney för att sedan åka vidare. Det tar ganska lång tid att ta sig någonstans i Sydney. Det är väldigt mycket trafik och det kan vara lite bökigt om man inte är van vid vänstertrafik.

Queensland

Palm Cove, Daintree National Park och Stora Barriärrevet

När vi åkte till Queensland flög vi från Sydney till Cairns. Sen tog vi en shuttle buss vidare till Palm Cove som ligger ca 30 minuter norr om Cairns. Vi bodde ett par nätter där på Novatel Palm Cove Resort. Det var ett väldigt stort hotell och det kändes som att delar av hotellet var stängt och sen tyckte vi att det behövde renoveras en smula. I Palm Cove tar du det mest lugnt vid poolen eller stranden eller så åker du på någon spännande utflykt. Vi hade några lugna stranddagar och var ute på två utflykter. Vi var i Palm Cove på vår första resa till Australien, utan barn.

Australien-Palm Cove

På vår första utflykt åkte vi och en annan familj med en privat guidad tur upp till Daintree National Park. Det är en urgammal tropisk regnskog. I regnskogen var det stora, gamla träd, orkidéer och en massa andra plantor. Vi såg några spindlar och en cassowary där. Efter det åkte vi på en båttur på Daintree floden. Där såg vi några saltvatten krokodiler, två ganska stora och en liten bebis krokodil. Efter det åkte vi vidare till Cape Tribulation som verkligen är spektakulärt med sin strand, vajande palmträd och mangrove träd. Vi tittade bara på stranden men om man vill kan man snorkla på Stora Barriärrevet där. Det går alldeles utmärkt att åka själv till Daintree och Cape Tribulation. Men man behöver antagligen en 4WD bil eftersom vägarna kan vara lite bökiga. På vår tur var guiden tvungen att ta sats med bilen för att komma över på ett ställe där det var väldigt gropigt att vatten som rann.

Vår andra utflykt var självklart ut på Stora Barriärrevet för en dags snorkling. Det måste man verkligen göra om man åker dit, det är så underbart och vilken känsla det är att få simma runt bland korallerna och alla färgglada fiskar. Vi åkte till Cairns och tog en båt ut till revet där ifrån. Det var manet säsong när vi var där så man var tvungen att använda dräkter när man snorklade men det funkade fint. Man ser verkligen så mycket liv när man snorklar där det är färggranna koraller, stora sköldpaddor, clown fiskar som bor i sina anemoner, revhajar och mycket mer. Det är verkligen helt fantastiskt!

Vi vill verkligen åka tillbaka dit med barnen men vi vill helst att de ska vara så pass stora så att vi kan snorkla allihop.