Hawaii

Det är enkelt att resa med barn!

Hawaii

Efter våra veckor i Kalifornien körde vi tillbaks upp till Los Angeles och flög där ifrån till Hilo, Big Island, Hawaii.

Big Island

Vi tillbringade våra första två nätter i Hilo på Arnott’s Lodge. Det låg ca 5 minuter utanför Hilo nära havet. Rummen var enkla med köks faciliteter. Det regnar en hel del på den här sidan av Big Island och det fick vi erfara en utav nätterna där, det spöregnade i princip halva natten. Vi gick ner till havet ifrån Arnott’s Lodge och det var rätt häftigt där fast det såg lite farligt ut. Det var en halvö där man kunde se stora vågor krascha in i klipporna och spola in över land vilket skapade en stor damm där man kunde gå omkring och vada om man ville (och det ville barnen såklart). Under vår dag i Hilo åkte vi till Rainbow Falls som var ett vackert litet vattenfall och sen gick vi runt lite i Hilo och åt lunch där. På eftermiddagen köpte vi med oss lite mat och åkte upp på Mauna Kea en gammal, vilande vulkan som är över 10 000 meter hög mätt från dess bas i havet och 4 207 meter över havet. Vi åkte upp till Mauna Kea Visitor Station som är på 2 800 meters höjd och eftersom våra barn var under 13 år är det inte rekommenderat att åka högre än så men man det går att åka upp på 4 205 meters höjd. Där upp åt vi vår middag, tittade på solnedgången ovanför molnen och såg stjärnor. Vi gick upp på en lite kulle där för att se solnedgången bättre och när vi gick upp dit var det lugnt och helt ok (det var lite kallt så barnen hade mössor och jackor) men när solen gick ner började det blåsa och det var rätt läskigt för det blev ganska kraftiga vindar väldigt plötsligt. När vi sen åkte ner där ifrån med bilen åkte vi genom molnen, det var verkligen en otrolig upplevelse!

Efter våra två nätter i Hilo åkte vi vidare till Kailua-Kona för ett par nätter. På vår väg dit åkte vi via Hawaii Volcanoes National Park där vi åkte runt ett par timmar. Vi gick genom en lavatunnel och vårt äldsta barn tyckte det var lite läskigt. Vi körde ner till havet och på vägen dit såg man oändliga mängder av stelnad lava. Sen kan man se den ständigt aktiva vulkanen Kilauea här.

I Kailua-Kona bodde vi på Courtyard by Marriott King Kamehameha’s Kona Beach Hotel som var ett bra och trevligt hotell. Rummet, gymmet, poolen och restaurangen var bra och det finns en perfekt liten, lugn strand precis utanför hotellet som var utmärkt för familjer med små barn. Vi åt frukost på andra sidan vägen varje dag på en restaurang som heter Splashers Grill och de hade väldigt bra frukost och även middag. Om man vill äta lite billigare här finns det massor av kedjor som Pizza Hut, Taco Bell, Burger King etc. om man åker till shopping centrena på andra sidan den stora vägen Kuakini Hwy. Om man går åt andra hållet längs Ali’i Drive till citykärnan kan man hitta en massa caféer, restauranger, barer och affärer. Dom har jättegod ”shaved ice” på Scandinavian Shave Ice om man vill prova det. När vi var vi Kailua-Kona tog vi det mest lugnt på hotellet och låg på stranden och badade pool men en dag åkte vi ut en stund och kom till Four Seasons av misstag. Vi letade efter en lite strand där vi tänkte bada men när vi parkerade bilen och började gå längs havet kom vi till en bra liten strand och vi är rätt säkra på att den stranden till hörde Four Seasons. Det var en väldigt bra strand så vi stannade där ett tag och när vi gick tillbaks till bilen såg vi jättestora sköldpaddor på stranden. Den dagen åkte vi även ner till Pu’uhonua O Hõnaunau National Historical Park. Det är en helig plats där du kan se en uppbyggd Hale O Keawe vilket är en begravningsplats för styrande monarker. Det finns också en kunglig fiskdamm och en uppbyggd by. Man kan se mycket färgglada fiskar i vattnet här och det är troligtvis ett bra ställe att snorkla på.

När våra dagar i Kailua-Kona var över åkte vi bil tillbaks till Hilo för att sova där en natt till eftersom vårt flyg till Honolulu gick väldigt tidigt på morgonen. På vägen tillbaks åkte vi på nordsidan av ön och stannad ett flertal gånger. Först stannade vi vid Waipi’o Lookout som är en väldigt vacker utsiktsplats och verkligen värd att åka till. Efter det åt vi lite lunch i byn Honokaa och körde vidare till Akaka Falls. Vid Akaka Falls går man en väg till fallen genom regnskog, bambu etc. vilket var en jättefin väg att gå med barnen och var inte alltför lång att gå. Vägen från Honokaa ner till Hilo var väldigt fin med mycket vackra ställen och man hade kusten på ena sidan och frodig regnskog på den andra. Vi bodde på samma ställe som tidigare i Hilo och tidigt på morgonen flög vi vidare till Honolulu.

Oahu

I Honolulu bodde vi på Coconut Waikiki Hotel vilket var ett bra hotell precis vi Ala Wai Canal. Det tar ca 10 minuter att gå ner till Waikiki Beach där ifrån. Rummet på hotellet var bra och frukosten var ok. Det första vi gjorde i Honolulu efter att vi checkat in på hotellet var att gå ut och äta lunch och vi testade Marukame Udon Waikiki, en japansk restaurang som är mycket populär för sina nudelsoppor. Dom hade jättebra mat till ett mycket bra pris och det var en lång kö utanför restaurangen innan de öppnade upp för lunch. Efter det tog vi en promenad längs Waikiki Beach och gick hela vägen till lagunen som finns utanför Hilton hotellen och där stannade vi för att bada och leka på stranden en stund. Det var ett bra ställe för barnen med det lugna vatten lagunen erbjöd, det är rätt mycket och höga vågor annars längs Waikiki.

Vi var i Honolulu sex nätter så vi hade ganska mycket tid både för sol och bad och för att se staden och ön. Waikiki beach har ganska höga vågor för små barn men det fanns en del som heter Kuhio Beach där det gick bra att bada. Där hade de byggt vågbrytare så att man kunde leka och simma i det lugna vattnet och det fanns mycket fiskar där också att titta på, perfekt för små barn! En av dagarna åkte vi till Bishop Museum som också är ett gammalt palats med väldigt vacker arkitektur. Där kan man hitta världens största samling av Polynesisk kultur och det finns mycket naturhistoria från Hawaii. I en annan byggnad som är byggd finns t ex en liten vulkan för barn, man kan gå in i vulkanen och titta och det finns även en rutschkana i vulkanen. Vi besökte Ala Moana Center, ett stort shopping center med mycket affärer, restauranger och caféer. Om man gillar shopping ska man ta sig dit. Ett annat shopping center som vi hade gångavstånd till från hotellet var Level 1, det är mindre än Ala Moana Center men det hade också en hel del affärer och mycket restauranger för lunch och middag.

En av dagarna åkte vi till Ko Olina för att bada. Där har man byggt tre laguner med väldigt fina stränder (sanden är importerad från Australien). När vi var där höll dem på och byggde ett nytt Disney Resort and Spa där och det verkar vara färdigt nu. Efter vi varit där ett tag åkte vi vidare med bilen runt ön först upp till norr och sedan ner längs östkusten och tillbaks till Honolulu. Det var en vacker väg med underbara kuststräckor, skog, moln som låg över bergen. Om man åker på Palik Hwy kan man stanna och titta/ta foton på de magnifika vyerna där och sen kommer man köra i en tunnel genom bergen där.

En morgon åkte vi till Diamond Head en gammal vulkan som man kan bestiga och se på utsikten över Honolulu, det är bäst att gå upp på toppen på morgonen när det inte är för varmt och ta med vatten. Det var en rätt lätt promenad och jag hade vårt yngsta barn i sele på ryggen. Det var dock lite läskigt när man skulle gå genom en tunnel i berget och krypa ut på andra sidan. När vi nått toppen fick vi reda på att man kunde gå en annan väg också så vi gjorde det på tillbaka vägen. Det var en väldigt imponerande utsikt ifrån Diamond Head! Man kan se hela Honolulu och en hel del annat också så klart! Efter vårt äventyr på Diamond Head åkte vi till Kailua Beach eftersom vi läst att det ska vara en jättefin strand. Det var en fin strand men efter en kort stund där började det blåsa och regna så vi hann tyvärr inte vara där så länge. Vi åkte till Subway i Kailua istället och åt några goda smörgåsar istället 🙂

I Honolulu åt vi på Denny’s ett par gånger, en amerikansk restaurang som var jättebra för barnen. Vi provade även Cheeseburger in Paradise för lunch en dag vilket var rätt ok och The Cheesecake Factory.

Hawaii var fantastiskt och jag rekommenderar det verkligen och Hawaii med barn funkar hur bra som helst. Vi gillade båda öarna och tycker att Big Island är en ö som ska ses med dess fantastiska natur, vulkaner mm men Oahu känns mer som ett ställe vi kan tänka oss att åka till fler gånger. Vi vill gärna åka tillbaka om vi kan!

Vi flög till New York från Honolulu där vi tillbringade våra sista dagar på semestern.