Kalifornien

Det är enkelt att resa med barn!

Kalifornien

San Fransisco

Vi landade i San Fransisco och tog en taxi från flygplatsen till vårt hotell som hette The Metro Hotel och låg i området Haight-Ashbury. Hotellet var litet, trevligt, väldigt vänlig personal och man fick en familjär känsla. Runt omkring hotellet i Haight-Ashbury hittade vi många bra restauranger att äta frukost på. Eftersom vi alla hade jetlag i flera dagar gick vi inte ut och åt middag någon kväll, vi tyckte att det var lättare med barnen att köpa take away mat och äta på hotellrummet.

På vår första dag i San Fransisco bestämde vi oss för att promenera genom staden för att se China Town, Fisherman’s Wharf etc. Det var en bra idé eftersom vi såg mycket men ju närmare stadskärnan vi kom på Market Street desto mer skumt folk var det. Det var väldigt mycket människor där med allvarliga drogproblem, alkoholproblem och gäng som stod och hängde blandat med människor på väg till jobbet så det kändes inte helt tryggt att gå där med två små barn. Det här var klockan 10 på morgonen så jag kan bara tänka mig hur illa det kan vara där på kvällstid… Den här typen av människor fortsatte säkert i ca 2 km och då kände vi att vi inte ville gå där längre och valde att gå upp två gator och där började China Town och det var en helt annan typ av miljö och människor och kändes ungefär som att Market Street inte existerade, det var en konstig känsla. Vi gick runt i China Town som var mysigt, vi såg Lombard Street som är känd för att vara ”den krokigaste gatan i världen”. Sen gick vi vidare till Fisherman’s Wharf och åt lunch ute på Pier 39. Det var trevligt att gå runt där och titta på de stora sjölejonen som ligger där och solar och barnen tyckte att det var jätteroligt. Vi tog en båttur där ifrån också och båten åkte ut under Golden Gate Bridge, runt Alcatraz, vi såg stadssilhuetten av San Fransisco och åkte nära sjölejonen.

Nästa dag tillbringade vi i stort sett enbart i vackra Golden Gate Park. Det var en solig dag och barnen gillade verkligen att vara i parken. Det är en väldigt stor park där det finns lekplatser, gröna ängar, skogar, små sjöar (där man kan se sköldpaddor), titta på buffalos, besöka California Academy of Sciences eller De Young Museum om man är intresserad av konst. I slutet av parken kan man se en stor väderkvarn och tulpaner (på våren) och sen är det strand och hav. Det är en jättebra park och vara i om vädret är bra och du har tid för det!

Vår tredje dag började vi med att ta en promenad i grannskapet för att se Painted ladies (det är hus i Viktoriansk och Edvardiansk stil, målade i tre eller fler färger och med San Fransisco Downtown i bakgrunden). Precis bredvid Painted ladies ligger Alamo Square, en liten park med bra lekplats för barnen. Där såg vi en liten kolibri som flög runt, det var verkligen coolt att se! Efter det tog vi buss och spårvagn (spårvagn måste man bara ta en gång när man är i San Fransisco) ner till Embarcadero och där var vi på Exploratorium. Exploratorium passar barn i alla åldrar och det är ett jättebra och intressant ställe för vuxna också.

Efter de här dagarna hämtade vi upp en hyrbil och åkte på en dagstripp över Golden Gate Bridge och till Muir Woods för att titta på redwood träd. Där fanns gigantiska redwoods och det var en vacker skog att gå runt i, det gick till och med att gå  med barnvagn. Efter Muir Woods åkte vi vidare till Sausalito som är en mysig liten stad mitt emot San Fransisco. Där gick vi runt lite och åt lunch. Sen åkte vi vidare runt San Fransisco bukten eftersom vi inte fick åka tillbaka på Golden Gate Bridge (enligt vår biluthyrnings firma kunde man bara åka åt ena hållet och inte fram och tillbaka). Vi åkte förbi San Quentin, Richmond och Oakland och Oakland Bay Bridge som vi åkte tillbaka på till San Fransisco är mycket större och längre än Golden Gate Bridge. Det var en mycket intressant tur och mycket att se.

Efter San Fransisco tog vi bilen och körde söderut på Highway 1 mot Monterey. Vi stannade en kort stund vid Pigeon Point Light Station bara för att se på fyren och de vackra omgivningarna och eftersom vi var där på våren var det massor av gula och rosa blommor över klipporna, jättevackert!

Monterey

Eftersom vi bara hade en dag i Monterey hade vi bestämt att vi ville gå och titta på Monterey Bay Aquarium vi hade läst en del om att det skulle vara ett väldigt bra akvarium. Det påminner en hel del om det akvarium som är med i Pixar filmen ”Hitta Doris”. Innan det åt vi väldigt goda hamburgare till lunch på Johnny Rockets. Akvariumet var stort och det fanns så mycket att se för oss och barnen. Jag kan verkligen rekommendera det om man är intresserad av fiskar och marint liv. På kvällen åt vi middag på Domenico’s on the Wharf som var en mycket bra fiskrestaurang. Vi åt jättegod fisk, kallt gott vitt vin och satt precis vid fönstret där vi kunde se två sälar som jagade fisk medans vi åt middag vilket gladde barnen 🙂

I Monterey bodde vi på ett motell som heter Stadge Coach Lodge Monterey. Motellet hade gratis parkering, rummen var bra städade med mycket utrymme, sängarna var sköna, det tog bara några minuter att åka med bil till piren eller citykärnan och vi fick en kontinental frukost på morgonen som var helt ok och priset för rummet var också bra. Bra värde för pengarna helt enkelt!

Nästa dag skulle vi vidare mot Big Sur och då tog vi 17 mile drive från Monterey till Carmel-By-The-Sea, det kostade 10$ men det är en väldigt vacker väg med mycket att stanna och titta på. Vägen går precis längs kusten och man kan stanna på flera ställen för att se saker som Spanish Bay View Point, Bird Rock Vista Point (där kan man se och höra mycket fåglar och sjölejon), Sunset Point Overlook, Lone Cypress, Ghost Tree.

Carmel-By-The-Sea är en väldigt charmig liten stad med mycket vackra hus, vissa ser ut som hobbit-hus från Sagan om Ringen. Vi gick runt en del i staden och åt lunch där.

Sen åkte vi vidare och gjorde bara ett kort stopp på vägen till Big Sur för att ta några kort vid Bixby Creek Bridge.

Big Sur

Big Sur var ett härligt ställe att åka genom med den underbara skogen och jätteträden. Vi bodde två nätter på Big Sur River Inn vilket var ett helt ok ställe att stanna på. Vi hyrde en liten stuga där, restaurangen hade jättebra mat och frukost och burritosarna på Burrito bar var också bra! Om man bara vill ha lugn och ro och lyssna på skogen kan man gå till baksidan av Big Sur River Inn där man kan sitta i trädgårdsmöbler som står i floden. Dock upptäckte vi att i gräset runt floden fanns en massa flugor som bets eftersom båda barnen fick en massa bett efter att ha lekt på gräsmattan i ca 5 minuter. En annan sak som var lite irriterande var trafiken på natten på Highway 1, eftersom stugorna låg en liten bit från vägen kunde man höra trafiken rätt väl och det var en hel del trafik faktiskt. Eftersom vi var två nätter här hade vi en hel dag då vi kunde utforska Big Sur.

Först åkte vi till Pfeiffer National Park och där började dagen med att vi såg sex stora kondorer som svävade över oss. Sen såg vi en hel del stora redwood träd. Eftersom vi var i en nationalpark tänkte vi att vi borde göra någon liten vandring så vi tog barnen och vagnen och började gå mot Pfeiffer falls och Valley View. Vandringen var ca 3 kilometer. De flesta sträckor gick fint även med vagn men eftersom vägen går uppåt och i skog var det lite trixigt här och var och då var vi tvungna att bära vagnen. Men vi kom upp, både till vattenfallet och den vackra utsikten över dalen 🙂 Vi var där i april och det var rätt varmt och lite vatten så vattenfallet var inte så mycket att se men dalen var vacker och vandringen var väldigt trevlig den med.

Efter det åkte vi vidare till Andrew Molera State Park och gick en liten hike där med till Molera Beach. Det var inte långt, ca 1 kilometer enkel väg men vår yngsta sov så vi behövde ha honom i vagnen och vandringen började med att man behöver komma över Big Sur River. Vi bar vagnen över och lyckades med det utan att ramla i 🙂 Efter det var vägen jättebra att gå med vagn. Man går genom en äng och på våren är det blommor överallt och man ser höga kullar bakom ängarna, det var jättevackert! Stranden var också fin men den var ganska stenig och en hel det vågor så det var inte så inbjudande för ett bad men vi såg en surfare och vårt äldsta barn gillade att kasta sten i vattnet där.

Dagen därpå åkte vi vidare mot Morro Bay och på vägen stannade vi vid Ragged Point där det är en helt fantastisk utsikt över kusten och man kan även äta lunch eller fika där. Vi stannade också vid Elephant Seal Vista Point en liten bit norr om San Simeon för att se det stora, lata sjöelefanterna liggandes över hela stranden. Dom gör inte mycket mer än ligger där och viftar bort flugor från huvudena.

Morro Bay

Vi stannade bara en natt i Morro Bay på Inn at Morro Bay. Det var väldigt bra rum och balkong och det första vi gjorde när vi kom dit var att ta ett dopp i poolen. Om man gick ner till vattnet vid värdshuset kunde man se massor av fåglar i sina bon i träden och solnedgången var väldigt vacker där. Det fanns mycket av restauranger att välja på om man åker till Embarcadero. Eftersom vi inte var så länge i Morro Bay vet jag inte så mycket mer om staden men den verkade var en mysig, liten kuststad.

Solvang

Efter Morro Bay åkte vi en bit ifrån kusten upp till Solvang i Santa Ynez Valley. Det är en stad med dansk arkitektur på många utav husen, väderkvarnar och mycket vingårdar. En väldigt mysig stad men ganska turistig. Vi bodde på Wine Valley Inn & Cottages i två nätter och där kunde man ha en liten vinprovning på hotellet på kvällen om man ville det. Rummen var bra, rymliga och rena. Frukosten var bra och det fanns ett litet gym där om man ville träna. Man kan hitta mycket restauranger med danska namn i stadskärnan och om man har bil kan man åka till El Rancho Market där man kan hitta många olika alternativ som take-away. Vi gjorde det en kväll och det var väldigt bra mat. Vi gjorde också en liten utflykt till Santa Barbara och åt lunch och det var en härlig stad!

Calabasas

På vägen till Calabasas stannade vi i Malibu och åt god pizza på D’Amores. Bra ett tips om man vill äta god pizza!

För oss som reste med två små barn var Calabasas jättebra! Det är inget speciellt där och inget man måste se som turist mest bara lugnt och trevligt. Vi stannade där två nätter på Hilton Garden Inn som var jättebra! Rummen var bra, det fanns ett bra gym och pool, frukosten var verkligen bra! Vi gick ett flertal gånger till The Common för lunch/middag och affärer. Det var ett väldigt bra ställe att vara på med barn och det finns en stor damm där också med fiskar och sköldpaddor som de kan titta på. Dom har Barnes & Nobles där också som blev vår favoritaffär eftersom de hade en väldigt bra barnavdelning med böcker och saker de kunde leka med samtidigt som vi kunde turas om att titta på böcker vi var intresserade av. Det finns en del bra lekplatser runt Calabasas också.

USA-Kalifornien-Calabasas

Los Angeles

Vi åkte vidare till Los Angeles där vi bodde på Best Western Plus Hollywood Hills. Hotellet var ganska dyrt men det är väl antagligen de flesta hotell i Los Angeles och sen behövde man även betala extra på hotellet för sin bil. Rummet var ok men inget speciellt och det finns en rätt bra restaurang precis intill hotellet vilket var väldigt bekvämt för oss med barn när vi ville äta middag och frukost.

När vi kom till Los Angeles åkte vi först till Santa Monica Pier för att promenera runt en stund. Vi gick runt på piren och åkte en karusell. Efter det åkte vi upp till Hollywood Walk of Fame eftersom det var en av de saker vi ansåg att man bör göra när man är i Los Angeles för första gången.  Vi gick bort för att se Chinese Theatre och alla stjärnor med namn på marken det var dock lite som att gå runt i San Fransisco med mycket drogpåverkade och andra underliga människor. Men det var ok och vi såg det vi ville se och vi åt en helt ok lunch på Hooters 🙂

Nästa dag åkte vi upp till Griffith Observatory och gick runt lite där. Det var väldigt bra utsikt över Los Angeles där ifrån och där kan man även se Hollywood skylten. Vi åkte också till The Groove där det var hemskt trevligt att gå runt och titta i affärer. Vi var där en stund och gick runt i affärer och fikade kaffe och cheesecake på The Cheesecake Factory och det var väldigt gott. Vi åkte också runt i Beverly Hills, Hollywood etc. Nästa morgon innan vi åkte ifrån Los Angeles åt vi en jättebra frukost i Burbank på Bob’s Big Boy och det kändes som en äkta Amerikansk familjerestaurang. Jag gillade inte Los Angeles så mycket, det är kändes svårt att få grepp om den staden. Den är så utspridd och helt omöjlig att gå runt i om man skulle vilja det. Sen finns det självklart bra och trevliga områden men det känns som att man åker i evigheter för att komma någonstans. Det tog oss runt 2 timmar att ta oss ut från Los Angeles när vi skulle åka där ifrån.

San Clemente och San Diego

Vi körde vidare sen längs kusten mot San Clemente där vi har några vänner till familjen som bor och hälsade på dem några nätter. Nästan hela vägen ner dit åker man genom små städer som Newport, Laguna Beach så på den här sträckan ser man inte så mycket natur.

En av dagarna när vi var där åkte vi till San Diego och tillbringade nästan hela den dagen i Balboa Park. Det var en väldigt trevlig, stor park att gå runt i och vi åt lunch där också. Vi körde tillbaka upp till San Clemente längs kusten och småstäderna där.

San Clemente verkade vara en trevlig småstad precis vid vattnet och det fanns flera bra lekparker.